Zonne-energie LUKULU 

Het is gelukt, alles werkt zoals bedoeld en bedacht.

Er is nu een praktisch 100% betrouwbare energievoorziening.

En er is mooie en energiezuinige verlichting. Kortom het ziekenhuis in Lukulu (Zambia) kan een stuk beter functioneren. De (onze) installatie is klaar. Waarom is deze installatie zo gewenst?

Het is geen luxe of besparing van energie, voor installatiebetrouwbaarheid en kosten is een zonne-installatie noodzakelijk.

 

 

 

Noodaggregaat

De elektriciteitsvoorziening in Zambia is niet zo goed als wij gewend zijn. Elektriciteit is een voorrecht.
Minder dan 10% van de bevolking heeft elektriciteit, en het elektriciteitsnet is onbetrouwbaar. Praktisch uitsluitend bovengrondse kabels en die gaan regelmatig kapot,  door natuurgeweld of ander geweld. Daarom valt het licht regelmatig urenlang, soms dagenlang uit.

Voor een ziekenhuis is dat natuurlijk onacceptabel.

Lukulu heeft in 2016 het noodaggregaat in gebruik genomen.  Dit noodaggregaat is een mooie oplossing voor de waarborging van de elektriciteitsvoorziening van het ziekenhuis. Elektriciteit is essentieel voor de medische verzorging. Een operatie is onmogelijk zonder elektriciteit, De noodzakelijke medische voorzieningen werken nu eenmaal op stroom, maar ook licht, verwarming en koeling vragen elektriciteit. Alles noodzakelijk voor een goed ziekenhuis. Daarom is het dieselaggregaat ook een uitkomst voor het ziekenhuis.

Dit dieselaggregaat is dankzij  giften mogelijk geworden. Met acties als schilderijenverkoop, acties van de Lions club Appingedam Delfzijl denk aan de HJSO concerten in Delfzijl en verschillende particuliere giften is het allemaal tot stand gekomen.

 

 

 

 

Energievoorziening

Het dieselaggregaat is een uitkomst voor het ziekenhuis en wordt heel veel gebruikt. En de laatste jaren alleen maar meer. Niet alleen door de onbetrouwbaarheid van het net. Ook de elektriciteitsproductie in Zambia valt regelmatig uit.
Dat zit zo: Het grootste deel (85%) van de elektriciteit wordt opgewekt met waterkracht. Er zijn ook veel mogelijkheden voor waterkracht in Zambia. Echter de vraag naar elektriciteit groeit veel sneller dan dat er opwekkingscapaciteit bijgebouwd wordt. Daardoor is er een tekort aan elektriciteit, vooral overdag. Sommige fabrieken kunnen daarom alleen ’s nachts draaien en er worden ook complete dorpen afgeschakeld. Ook de klimaatverandering doet de beschikbaarheid van de elektriciteitsproductie geen goed. Gedurende de lange periode van droogte in de zomermaanden daalt de elektriciteitsproductie tot 2/3. En door de klimaatverandering worden deze perioden van droogte langer. Gedurende die droge perioden is het tekort aan elektriciteit, groot en langdurig.

Kosten

Geen wonder dat het dieselaggregaat veel meer gebruikt wordt dan voorzien.

Er is veel vaker een elektriciteitstekort opgetreden dan gedacht. Het is fijn, omdat het apparaat dan goed gebruikt wordt.

Maar……het betekent ook hoge kosten.

Een kWh elektriciteit opgewekt met het dieselaggregaat is ongeveer 5x zo duur als de stroom uit het net.
En doordat het net er vaak “uit ligt”, wordt er heel veel dure stroom gemaakt.
Dat hakt er in. De kosten voor diesel zijn een te  grote kostenpost voor het ziekenhuis.

Zonne-energie

Nu is in Zambia door het hele jaar heen veel zon! Als je goedkoop elektriciteit wil op wekken kan dat dus met zonne-energie. Alleen de zon schijnt ook in Zambia niet altijd. Maar nu er een dieselaggregaat is, kan een zonne-energie installatie de energie veel goedkoper opwekken. Immers de zonne panelen wekken normaal overdag de elektriciteit op. Het  dieselaggregaat kan  de opwekking in de nacht overnemen. Nu heeft het ziekenhuis een behoorlijk vermogen nodig. Uitgerekend is dat dit vermogen met ca. 80 panelen gedekt kan worden.

Maar er moeten dan wel besparingsmaatregelen genomen worden. Dat heeft natuurlijk alles te maken met zorgvuldig omgaan met energie (elektriciteit) . Een grote besparing kan worden behaald in de verlichting. De gloeilampen vervangen door ledverlichting is dan het idee.

 

Hoe nu verder kosten besparen?

Dat kan door in de dag- en avonduren de stroom op te slaan in accu’s. Dan haal je de stroom ‘s avonds uit de accu’s i.p.v. uit het net of uit het noodaggregaat.  Door de LED verlichting is het vermogen teruggebracht zodat de accu’s het goed aan kunnen. De energievoorziening is nu als volgt:

  1. Overdag normaal zonne-energie of energie uit het net. Als back-up het noodstroomaggregaat
  2. In de avond, energie uit het net en indien nodig uit de accu installatie. Als back-up het noodstroomaggregaat
  3. In de nacht als het kan, de accu-installatie en als back-up het net en het noodstroomaggregaat

De installatie is zo opgezet dat deze los van het net functioneert. De gekozen omvormers maken zelf de netspanning en netfrequentie. Hierdoor is de elektriciteitsvoorziening voor het ziekenhuis onafhankelijk van het net. Nu kan een heel groot deel van de tijd duurzame energie worden gebruikt. Dat is niet alleen goed voor het milieu, het is ook qua kosten de beste optie. De (hoge) aanschafkosten maakten een dergelijke installatie eerder onmogelijk voor het Lukulu ziekenhuis. Door de LED-verlichting is de vermogensbehoefte naar beneden gebracht waardoor men onafhankelijk van het net de noodzakelijke energievragers altijd van energie kan voorzien.

Installatie Lukulu

Doordat we deze complete installatie aan het LUKULU ziekenhuis kunnen schenken is deze installatie voor het Lukulu ziekenhuis een welkome oplossing voor  het tekort aan elektriciteit.  
Tegelijk een installatie die zorgt voor lagere  kosten. De energie nota zal veel lager uitvallen. Met de huidige stand van de techniek is dit voor een ziekenhuis in Zambia een ideale oplossing. De zorg wordt beter, de kosten lager en het is meer duurzaam.
Door de toegepaste materialen en het ontwerp is hier voor vele jaren een betrouwbare en goedkope energievoorziening gerealiseerd. De installatie is ontwikkeld door  "Our Energy Foundation". De bouw is door Greenlink en Solar Solutions gerealiseerd. De installatie wordt de komende drie jaar gevolgd en zo nodig geoptimaliseerd.